Akné je najrozšírenejším chronickým ochorením kože. Behom života postihuje v rôznej podobe 85 až 100 percent z nás. Typicky sa prejavuje v priebehu puberty, kedy je taktiež najčastejším zdrojom komplexov. Akné ovplyvňuje kvalitu života, dotýka sa sociálnych väzieb a môže byť aj príčinou úzkosti a depresie. Liečba preto hraje veľkú, nie je len zdravotnú úlohu.

Samotná strava akné nespôsobuje, jej zloženie ho ale môže ovplyvniť

O akné koluje celý rad mýtov a povestí. K tým často vyvracaným patrí tvrdenie, že čokoláda a sladké a mastné jedlá zhoršujú prejavy akné. Ako sa však ukazuje, pravda môže byť o niečo zložitejšia.

Viete, čo jete?

Dopady stravy na prejavy akné sa zaoberala štúdia publikovaná v marci 2016 v časopise Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. Vedci počas štúdie znova prešli výsledky štúdií vykonaných na túto tému od roku 1960 až do súčasnosti. Podrobnou analýzou zistili, že určitý vzťah medzi zložením stravy a akné predsa len existuje.

Čítajte tiež:

Samotná strava akné nespôsobuje, jej zloženie však môže kožné prejavy významne ovplyvniť. Ako hlavné pochutiny s nepriaznivým dopadom na priebeh a podobu akné boli označené potraviny s vysokým glykemickým indexom a mliečne výrobky.

Čo sú potraviny s vysokým glykemický indexom

Glykemický index vyjadruje schopnosť konkrétnej potraviny ovplyvňovať hladinu krvného cukru (glykémiu). Čím vyššia hodnota, tým vyššiu glykémiu potravina spôsobí.

K týmto potravinám patrí:

  • glukóza, med, pivo,
  • čokoládové tyčinky,
  • biele rožky, bagety, hamburgery, pizza, šišky,
  • chipsy, popcorn, pšeničná múka,
  • hranolky, varené olúpané zemiaky.

Diétou proti akné

Závery štúdie vyvracajú prevládajúci názor, že strava nemá priamy vplyv na priebeh akné. Vedci odporúčajú budúcu užšiu spoluprácu kožných lekárov s výživovými špecialistami. Nový prístup by mal priniesť aj podrobnejší výskum tejto problematiky a objasniť mechanizmy, ktoré za podobu a vývoj kožných prejavov akné zodpovedajú.

Otázkou zostáva aj optimálne zastúpenie potravín s vysokým obsahom cukrov a mliečnych produktov v diéte pri akné. Pri riešení akné by tak v budúcnosti mohla pomôcť aj nutričná liečba.

Autor článku:

MUDr. Radovan Fiala

Špecializácia: cievna chirurgia, kardiochirurgia